Momentum Energy Group ønsker at være en frontløber inden for vedvarende energiprojekter, der også integrerer naturgenopretning. Med klima- og biodiversitetskrisen kræves en ny tilgang til, hvordan vi bruger landskabet. Selvom Momentums primære fokus er produktion af vedvarende energi, anerkender de, at klimakrise, biodiversitetskrise og udfordringer med vandmiljøet er tæt forbundne problemstillinger.
For ofte står løsningerne i konflikt med hinanden: vindmøller mod flagermus, landbrug mod drikkevandsbeskyttelse og biodiversitet mod rekreative interesser. Momentum sigter mod en fremtid, hvor klima- og biodiversitetsløsninger går hånd i hånd. Derfor har de bedt Urland om at udvikle en strategi for hvordan deres vedvarende energiprojekter kan understøtte naturens bevarelse og genopretning.
Metode
Biodiversitetsstrategien er blevet udviklet på baggrund af en grundig analyse af Momentums behov og reelle muligheder, samt inddragelse af relevante aktører i debatten om den danske arealkabale såsom DOF, DN, SEGES, DJ og Aarhus Universitet. Dette udmøntede sig i 5 ”biodiversitetsdogmer”, som Momentum kan bruge som pejlemærker i deres planstrategiske arbejde.
Ved bl.a. at kigge på større sammenhænge i landskabet og på de eksisterende, omend oversete, naturområder – og nogle gange helt uden for det oprindelige projektområder - lægges fokus dér hvor effekten er størst for biodiversiteten og midlerne brugt bedst.
Som del af biodiversitetsstrategien udviklede Urland en skræddersyet planlægningsproces for at indtænke naturfremme i planlægningen, udførelsen og driften af energiparker suppleret med et katalog over indsatser som kan indtænkes i et nyt VE-anlægs plan.
Udvikling fra funktionsopdelt til multifunktionelt landskab